2016. július 5., kedd

Andy édes pofájára - karakter alkotás pron

  Gondolkodtatok már milyen arcot vágna kedvenc énekesetek, ha megtudná miről álmodoztok vele, milyen fanfictionokat írtok róla, esetleg összehozzátok más énekesekkel? :)




 Nem árt ha néha fanfictionozunk. Sok időt megtakaríthatunk, ha a karakterünk egy kinézett ember, könyebben meg tudjuk alkotni. Mivel a külsőt már előrántottuk egy énekesről/zenészről, nem lesz nehéz. Adunk a történethez megfelelő személyiséget neki, ha okosak vagyunk feltérképezzük az adott ország kultúráját, s arra pofozzuk rá a karakterünk személyiségét. Ezt persze egy normál karakternél is meg kell tennünk. 

 Ami a legjobban idegesít a bloggos "könyvírásban" hogy minden bloggon van egy "Szereplők" rész. Ott pedig a legátlagosabb és leggyönyörűbb, modell jellegű lányok pózingolnak, van amelyiket hatvanötödszörre látok, de nem baaaj. A karakterek többsége hasonló sablonra van felhúzva, mert minden romantikus történetbe kell egy rossz fiú, egy ártatlan lány, egy barátnő, egy utáló, néhány töltelékkarakter, anyuka. Fontos hogy a jó lány legalább FÉLIG árva legyen, vagy a szülei el legyenek válva, hogy még inkább tudjuk sajnálni, ne jöjjön ki az anyjával, ezért érezzük át a helyzetét. A rossz fiúval összejön a jó lány, aztán szakítanak, aztán újra össze jönnek. 
 Ezt jól esik az embereknek olvasni. Hiába klisé, az ember reménykedik abban, hogy talán neki is sikerül, amit a szerencsétleneknek. Nagyon romantikus.

 Ami viszont a kedvencem...

(Kép és leírás illusztráció)

Kis Ernő
Kor: 35
Foglalkozás: Mosogató a McDonaltsban
Kedvenc szín: Rózsaszín

Nem baj, szeretjük Ernőt. Justin Biebert kevésbé, de ezt dobta be először a google. A nevét meg valahol olvastuk valami újságban, valamikor, hát nem is kellett nagyon gondolkodni, we did good job! De a továbbiakban Kis Ernőről, azon kívül, hogy a McDonaltsban nem lép előre, hogy ő a rosszfiú, és a kedvenc színe a rózaszín. Ezen kívül bunkó, s minden nő rá nyálaz. Karakterkidolgozás LVL6x10 a 23.on, Nem kell sokat szenvednünk a karakter kitalálásán, leírásán, ahogyan szőke haja az égnek ágaskodik, kék szemeiben halvány "mindjárt elalszom" hangulatú fény csillog, ajkát vékony mosolyra fittyeszti - Életem legjobb leírása T.T 

 Persze ennek is megvan az oka. Mégpedig az, hogy nem járunk emberek közé olyan sokat. Az embereket figyelve jöhetnek olyan ötletek - például ha korházban vagy gyakorlaton, és sok a külföldi cserediák, hiába nem érted mit mondanak, unalmas, éppen nem pelenkacserével töltött félóráidat - két másodperceidet -  ki tudod arra használni, hogy ellemezd az embereket. Néhány mondatból, hangsúlyból ki tudod következtetni, milyen kapcsolatban állnak. Ha tudsz néhány szót az adott nyelven, például angolul, hogy a tanárt "Mr." vagy "Ms." vagy "Mrs" Ernőnek vagy éppenséggel Ernő-senseinek neveznek, egymást beceneven szólítják a diákok, vagy ha nem ismerik egymást leolvassák a kártyákról a teljes neveket. Az arcokat meg tudod nézni. Otthon, gyakorlás képpen, egy üres lapra leírhatod egy karakter kinézetét. Rejtő Jenő is - ki szerintem a magyar irodalom egyik oktalanul keveset említett írója - piacokon, kikötőkben szeret ihletet a karaktereihez. 

 A gép előtt kisebb esélyed van egy karakter tökéletes megalkotásához. Bár az Interneten sokkal személyesebben tudsz beszélgetni másokkal, nincsenek zavaró tényezők, át tudod gondolni mit írsz. Nem mindenki írja a valós gondolatait, lehet, teljesen másnak adja ki magát aki. Ebből elég nehéz jellemet kovácsolni, nehezen tudod eldönteni, mire gondol. Míg élőben ott van az ember arcmimikája, melyről tudsz olvasni, itt ez nincs jelen. Helyette vannak a smilek, melyekkel szélsebesen hazudhatunk a másiknak lelki állapotunkról. 

 A karakter alkotásának lelki síkjai nagyon összetettek. Ugyanis az embereknek van egy alap személyisége, melyre, mint egy vázra fel tudjuk húzni a szereplő jellemvonásait. A fő vonásokra pakolhatjuk rá az apróbb jellemvonásokat. Például ha egy depresszióra hajlamosabb karaktert csinálunk, ne legyen mindig ultraboldog. Ha levert, depressziósabb a karakter, lehetnek jobb napjai, melyeken néha mosolyog egy kicsit, de főleg a borúsabb világképe látszódjon. S nem fog attól még megváltozni egy pillanat alatt, hogy belép az életébe egy csodálatos srác, aki imádja. A gyógyulás nagyon hosszú, ugyanakkor hiába billen át egy kicsikét a boldogba a karakter alaphangulata, még mindig hajlamos lesz depressziósabb időszakokra. Hiteles karaktert a személyiség alapos árnyalásával érhetsz el, neked kell a szereplőd lelkét megfestened, így az adott karaktertipushoz megfelelő "színeket" kell felvinned a palettádra. 


Gondolom ő se arról álmodik , hogy unikornist legeltessen Álomföldjén (Hetalia - Oroszország)



 Mentális zavarokat, betegségeket, esetleges ritkább szindrómákat csak akkor rakj a történetedbe, ha TUDOD MIRŐL ÍRSZ. Ha azt se tudod mi a Hiperaktivitás, a depresszió, a pánikroham, vagy a harlequin ichiozis ne írj róla. A saját hitelességedet fogja lebontani, ha rosszul írod le a tüneteket. S egy írónak hitelesnek kell lennie, ha Fantasyt is ír, el kell hitetnie a nagyérdeművel, hogy az általa megírt világ így van rendjén.
 
A külső megalkotásához sok rajzolást, írást, és nézelődést ajánlok. Szinkronban lehet a test a személyiséggel, de érdekes karaktert hozhatsz létre, ha kevered ezeket a jegyeket, sokkal szerethetőbb egy olyan karakter, aki jól érzi magát a bőrében, hiába kicsit duci, mint aki csontsoványan is le szeretne fogyni a harminc kilójából még harmincat. 

 Nem egy nagy etvasz egy kép alapján összerakni egy karaktert, s azt egy bloggra kirakva, az olvasóknak bábokat adni a történethez, míg olyan karaktert, kútfőből összerakni, melyet az olvasó elképzelhet, saját arcára formálhat... sőt! Talán még bele is szerethet ^^ 





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése